Heves esőzések adtak munkát a tűzoltóknak

2018-09-05 09:41:53

Az ország több pontján okozott gondot szeptember eleji heves esőzés. A pázmándi önkéntes tűzoltók egy műszaki mentésnél avatkoztak be az M7-esen; a móri önkormányzati tűzolók elárasztott lakóházból mentettek ki két lakót; a székesfehérvári önkéntesek tűzoltók pedig árvízvédelmi munkálatokban segédkeztek.

A heves esőzésben két balesethez riasztották a székesfehérvári hivatásos tűzoltókat vasárnap éjszaka. Az M7-es autópálya Fejér megyei szakaszán két személygépkocsi karambolozott. A Pázmándnál történt balesetnél az egyik autó egy büfékocsit vontatott, ami az ütközéstől leszakadt és felborult. A másik jármű a szalagkorlátnak hajtott. A törmelékek a sztráda főváros felé vezető oldalán mindhárom sávban szétszóródtak. Ennél a balesetnél senki sem sérült meg. A székesfehérvári hivatásos és a pázmándi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket, a felborult büfékocsit kerekeire állították és lesöpörték a törmelékeket a burkolatról. A 62-es főúton, a sárosdi körforgalomnál egy személygépkocsi sodródott az árokba. Az autóban öten ültek, az egyik sérültet a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a székesfehérvári hivatásos tűzoltók emelték ki a járműből, majd áramtalanították a gépkocsit. A mentők tájékoztatása szerint ketten súlyosan, ketten könnyebben megsérültek.

A vasárnap éjszakai heves esőzés következtében kilépett medréből a Súri vízfolyás, emiatt Bakonycsernye központjában negyven centiméter magasan áll a víz az úton, így a főutcán hétfőn reggel nem lehetett gépjárművel közlekedni. A Petőfi utcában egy lakóházba is befolyt a víz, az épületből két idős embert a móri önkormányzati tűzoltók mentettek ki, és ideiglenesen a szomszédos házba kísérték őket. A vízzel elöntött ingatlanról négy sertést tereltek ki a tűzoltók, az állatokat az önkormányzat közleműködésével, kalodában szállították el a veszélyeztetett területről. A székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltség és a vízügyi igazgatóság, valamint az önkormányzat együttműködésével hatvan ember vesz részt a védekezési munkálatokban, amelynek során a Petőfi és a Rózsa utcában a vízzel veszélyeztetett ingatlanok mélyebben kialakított ablakai és ajtói elé homokzsákokat helyeznek ki.

Egy apartmanház szuterénlakásait veszélyeztette a víz Székesfehérváron, a Bregyó közben szeptember 4-én. Az épület melletti utcában a csapadékot elvezető árok telítődött, a víz az udvaron ötven centiméter magasan összegyűlt. A lakások védelme érdekében már korábban homokzsákokat helyeztek ki, amelynek köszönhetően a vízszint emelkedésekor az épületbe nem folyt be az eső. A tűzoltók több szivattyúval, az épület hátsó és belső udvaráról párhuzamosan kezdték meg a vízeltávolítást, amelynek eredményeként az összegyűlt csapadék mennyisége jelentősen csökkent. A katasztrófavédelem száz zsákot vitt az apartmanházhoz, amelyeket a helyszínen tartózkodók, valamint a megyeszékhely önkéntes tűzoltói homokkal feltöltöttek, és ezekkel a korábban kihelyezett homokzsákokat megtámasztották.