Hírek


Látványos tűzoltási gyakorlattal zárult a martonvásáriak tanfolyama

2018-05-09 12:19:10

A martonvásári önkéntes tűzoltó egyesület húsz tagja szerezte meg a negyvenórás alapfokú önkéntes tűzoltó képesítést a közelmúltban. A tanfolyam zárásaként a résztvevők egy látványos gyakorlaton vehettek részt a FER tűzoltóság százhalombattai gyakorlópályáján.

A martonvásári önkéntes tűzoltó egyesület tavaly alakult, életre keltve a múlt század martonvásári, tordasi és ráckeresztúri önkéntes tűzoltói hagyományokat. Az alapítók már a kezdetekkor határozott célokat tűztek ki. Együttműködési megállapodást kötöttek az érdi hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal, és február közepétől már aktívan részt vesznek a Martonvásár, Tordas és Ráckeresztúr közigazgatási területén történt káresetek kezelésében.

A gyors és hatékony beavatkozásukat április hatodikától egy Steyer Bronto 13 S 23 M20 TZF 200 gépjárműfecskendő is segíti, amelyet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ajándékozott az egyesületnek.

Mindezzel párhuzamosan a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében az egyesület húsz tagja – köztük két fiatal nő – végezte el a negyvenórás önkéntes tűzoltó alaptanfolyamot, ahol az alapvető tűzoltási és műszaki mentési ismereteket sajátították el a résztvevők.

A képzésen szó volt a többi között a különböző oltósugarak szereléséről, a vízutánpótlás biztosításáról, a föld feletti és föld alatti tűzcsapokról történő táplálásról, és a különböző tűzoltó létrák használatának szabályairól.

A tanfolyam zárónapján az önkéntesek a FER tűzoltóság százhalombattai pályáján a tűzszimulátor-házban próbálhatták ki az elsajátított ismereteik gyakorlati alkalmazását. A program részeként a hallgatók egy tálcatűz és egy tartálykocsitűz-oltási gyakorlaton is részt vettek.

A negyvenórás tanfolyam végül egy írásbeli kérdéssor és szerelési gyakorlat teljesítésével ért véget. A vizsgabizonyítványok ünnepélyes átadására május 5-én, a martonvásári tűzoltónapon kerül sor.

Forrás: FEOL

Vissza