Hírek


Díszelőadás a szlovén tűzoltás 150 éves jubileuma alkalmából

2019-11-19 08:37:03

Ljubjanában, a Cankar-központban (Cankarjev Dom), 2019. november 15-én zajlott az az esemény, amelyen az MTSZ-t Kovács András, a Vas Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke képviselte.

A szlovén tűzoltás 150 éves jubileuma alkalmából szervezett programsorozat utolsó rendezvénye a Ljubjana kulturális központjában, a Cankarjev Dom Gallus termében tartott ünnepi gála volt 2019. novenber 15-én.

A közel 1300 szlovén önkéntes tűzoltót magában foglaló központi teremben a Szlovén Köztársaság Himnusza elhangzása után köszöntötték a rendezvény fővédnökét, Szlovénia Köztársasági Elnökét, Borut Pahor urat, Marjan Šarec miniszterelnök urat és   Srečko Šestan védelmi miniszter urat. Janko Cerkvenik, a Szlovén Tűzoltó Szövetség elnöke köszöntötte a megjelen tűzoltókat, a magyar, az osztrák és a horvát delegációt, köszönetet mondott minden tűzoltónak a 150 év alatt elért eredményekért, az önkéntes tűzoltók munkájáért.

A Magyar Tűzoltó Szövetséget e jeles rendezvényen Kovács András, a Vas Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke képviselte.

Jankó Cerkveni elnök nyitóbeszédét követően Borut Pahor államfő méltatta az önkéntes tűzoltók szakmai felkészültségét, önzetlenségét, folyamatos fejlődését, ami garancia a szlovén nép biztonságának előteremtésében és fenntartásában. Kiemelte azt az áldozatvállalást, amit önkéntesen tesznek a tűzoltók, és nem csak a káresemények felszámolásakor jeleskednek, hanem az utánpótlás nevelésben, az ifjúsággal, a kis gyerekekkel való foglalkozásban is.

A beszédek elhangzása után mintegy másfél órás koncert következett, aminek sajátossága, hogy a neves szlovén együttesek mellett minden produkcióban szerepeltek, énekeltek önkéntes tűzoltók, akiket a kiváló muzsikusokból álló együttesek mellett a tűzoltókból összeállított kb. 200 fős vegyeskar is kísért.

Zárszavában Janko Cerkvenik kihangsúlyozta, büszke lehet a szlovén nép, és a tűzoltók arra, hogy egyedüliként Európában, éves átlagban 3000 taggal bővül az amúgy sem elhanyagolható (167 000 fős) tagságuk.

Vissza